Politiikkaa en ole tähän blogiin sotkenut enkä aio sitä jatkossakaan tehdä. Läheltä kuitenkin liippaa, kun tulistuin Björn Wahlroosin Mainontapäivällä esittämistä mielipiteistä, joista Taloussanomat uutisoi.

Wahlroosin mukaan yrityksillä ei ole moraalia vaan sellainen on yksinomaan yksilön ominaisuus. Sen vuoksi yrityksille ei voi sälyttää sellaisia velvoitteita, joita tarkoitetaan puhuttaessa yritysten yhteiskuntavastuusta. Yritykset ovat Wahlroosin mukaan yhden asian liikkeitä, joiden ainoa tarkoitus on omistajien varallisuuden kasvattaminen.

Länsimaisessa kapitalismissa yrityksen omistajat päättävät siitä, mitä tavoitteita yrityksellä on ja millä tavoin se niihin pyrkii. Mitään sellaisia päämääriä yrityksellä ei voi olla, jotka eivät lopulta olisi omistajien päätöksiä. Ei ole olemassa mitään "yritystä sinänsä". Yrityksissä, joissa omistus jaettu, kuten osakeyhtiöissä, omistajien päätös syntyy osakeyhtiölain, yhtiöjärjestyksen tai yhtiösopimuksen määrittelemällä tavalla ja ilmentää sellaisena omistajien tahtoa.

Omistajat voivat päättää, että heidän omistamansa yrityksen päämääränä on tuottaa voittoa tai vain säilyttää heidän siihen sijoittamansa pääoma. Omistajat voivat myös päättää, että yritys tuottaa vaikkapa halpoja ja ympäristöystävällisiä asuntoja sotainvalideille, ja että he sijoittavat yrityksen tuottamien tappioiden katteeksi loputtomasti uutta osakepääomaa. Silloin heidän varallisuutensa vähenee, mutta yritys toteuttaa omistajiensa tahtoa. Omistaja kuitenkin päättää.

Konkretisoiden voisi sanoa, että kun Wahlroosin omistama yritys pyrkii moraalin ja etiikan unohtaen ainoastaan Wahlroosin varallisuuden kasvattamiseen, kysymys on Wahlroosin päätöksestä, ei siitä, että yrityksellä olisi Wahlroosista riippumaton taivaallinen määräys pyrkiä ainoastaan Wahlroosin varallisuuden kasvattamiseen.

Wahlroos oli nuoruudessaan taistolainen, joka halusi siirtää työväenluokalle määräysvallan siitä, miten pääomaa käytetään. Nyt hän haluaa irrottaa sen niiden elävien ihmisen käsistä, jotka yritysvarallisuuden omistavat, "työväenluokan" kanssa yhtä ideologisilla perusteilla käsitetyille "omistajille", joiden ainoa tavoite on aatteen mukaan "varallisuuden kasvattaminen".

Omistajan vallasta kertoo vanha kasku Lapista. Etelän raharikas rehvasteli Pohjanhovin baaritiskillä Lapin suurkapitalistille, Nätti-Jussille, että hänellä on niin paljon rahaa, että voisi ostaa koko Lapin, mihin Nätti-Jussi vastasi: "Rahaa siulla varmaan on, mutta mie ku en myy".